Invloed van gewicht op prestaties
Wanneer je regelmatig naar de profs op televisie kijkt, zie je dat de meeste renners een weinig gespierd bovenlichaam hebben en geen grammetje vet. Hoeveel invloed heeft het eigen gewicht op de fietsprestaties van normale stervelingen?
Bij het beantwoorden van deze vraag zijn de volgende factoren belangrijk. Enerzijds heb je op de fiets te maken met weerstand van de lucht, weg en zwaartekracht. Aan de andere kant de kracht die je op de pedalen uitoefent. De kracht wordt gemeten in watt’s en kan gemeten worden met een vermogensmeter. Hier ga ik in dit artikel niet al te diep op in, het is voldoende om te weten dat hoe meer kracht je hebt, hoe meer watt je trapt.
Op een volledig vlakke ondergrond, ondervind je de grootste weerstand van de lucht en wind. Hoewel deze wel te beïnvloeden valt door een diepere aerodynamische houding, is deze weerstand voor iedereen die naast je fietst gelijk. Je komt deze perfect vlakke omstandigheden overigens vrijwel alleen maar tegen bij het baanwielrennen (en in Flevoland). Voorbeeld: Wanneer renner A op een binnenbaan een uur lang 250 watt trapt, en renner B maar 225, dan kunnen we vrijwel zeker zijn dat renner A de wedstrijd gaat winnen.
Zodra de weg omhoog loopt krijgen we te maken met de zwaartekracht. Met andere woorden, je moet de kracht leveren om je eigen gewicht (en dat van je fiets) omhoog te krijgen. Om nu te kunnen voorspellen wie er eerder boven is moeten we kijken wie de meeste watts per kilogram lichaamsgewicht kan produceren (watt/kg) en dat kan de uitslag nog wel eens veranderen. Stel dat renner A 80 kilo weegt, en renner B 68 kilo, dan trapt renner A zo'n 3,13 watt per kilo, terwijl renner B 3,31 watt per kilo produceert. Ineens ziet renner A het achterwiel van de ander steeds kleiner worden.
Om dit in perspectief te plaatsen gaan we proberen te voorspellen hoelang deze renners over de alpe D'huez zullen doen. We gaan er hierbij van uit dat ze beide een fiets van 8 kilo hebben. Wanneer renner A een gemiddeld vermogen van 250 watt op de Alpe D’Huez produceert zal hij er ongeveer 1 uur en 13 minuten over doen, terwijl renner B er 1 uur en 10 minuten over zal doen. Zie je hem dus de hele tijd een bocht verder rijden…
Om sneller te klimmen is het dus zinvol om je watt/kg te verbeteren. Feitelijk zijn er twee manieren om dit te doen. Afvallen of sterker te worden. Nog beter is allebei. In het volgende blog zetten we een aantal goede krachttrainingen speciaal voor fietsers op een rij.
Tot slot wil ik nog wel benadrukken, dat er veel meer meespeelt wanneer je je echt wilt voorbereiden op een mooie toertocht door de bergen. Algehele conditie, voeding onderweg, kleding etc etc. Wij vertellen je er de komende tijd alles over op onze site.