Inmiddels heb ik een aardige kast vol met fietskleding, waaronder een flink aantal jassen. Herfst jassen, waterdichte jassen, winterjassen, jassen met afritsbare mouwen (volgens mij heb ik die mouwen er nog nooit afgeritst) en windjackjes. Ik ben op een punt gekomen dat mijn vrouw langzaam begint te mopperen dat ik misschien wel te veel jassen heb. En als mijn vrouw dat tegen je zegt, dan heb je serieus veel jassen. In de praktijk fiets ik echter heel lang door met een jersey met een vest er overheen, en als het te koud/nat/winderig/onzeker wordt stap ik al snel over op de Mossa.

P5800 Jas Burgundy, wind- en waterdicht

Sinds ik wat verder weg ben gaan werken, en dus wat vroeger op de fiets stap, merk ik echter dat het in de vroege ochtend al best fris kan worden. Maar vanwege de hoge temperaturen als ik aankom, lijkt de Mossa me nog een beetje overkill. Ik stond op het punt om in mijn kast te kijken wat ik nog meer had liggen, toen de nieuwe Parentini P.5800 op de mat viel.

Het allereerste dat opvalt is het design, dit is natuurlijk vrij persoonlijk, maar ik vind dit zeer geslaagd. Het is gewoon een prachtig jack om te zien. Ik vind de felle kleuren van de Parentini Mossa ook heel prettig, omdat ik weet dat ik heel duidelijk zichtbaar ben voor achteropkomende auto's. Maar puur kwa design, vind ik dit mooier. De afwerking is van hoge kwaliteit, zoals je van Parentini mag verwachten. Achterop zitten drie open zakken en een rits, daar past mijn telefoon goed in (iphone 8).

Wat mist is de flap aan de achterkant tegen het opspattende water. Achter de rits zit nog een wind flap en de kraag is gevoerd met een fleece stof. De onderkant van het jack is elastisch, en met een gripper afgewerkt, waardoor het jack niet opkruipt. De mouwen sluiten de armen goed af zodat er geen rijwind in komt.

Vanochtend heb ik mijn eerste forens-testrit gemaakt. Ik stapte op rond 06.45 met 8 graden en een fris windje. Het was donker en kurkdroog. De eerste paar minuten voelde het nog wat fris aan, maar na 10 minuten fietsen kwam het lichaam lekker op temperatuur. Volgens de officiële specificaties is dit jack geschikt voor temperaturen van 8 tot 15 graden, maar Ik vind persoonlijk 8 graden absoluut niet de ondergrens van dit jack. Ik voeg zelf liever extra onderlagen toe, dan dat ik een dikkere jas koop.

Een uurtje later was de temperatuur gestegen tot zo'n 14 graden, en kwam de zon door. Toen begon ik wel te transpireren, maar mijn lichaam bleef comfortabel. Persoonlijk vind ik dat ook wel de bovengrens voor deze jas, maar ik vind dat de bovengrens voor alle jassen. Boven de 14 graden zijn er nu eenmaal betere opties dan een jas. Toen ik de jas voor het eerst aan had, vond ik hem wat stijf en strak voelen. Ik twijfelde of ik met mijn 1,92 en bijna 90 kilo (ik weet het...) niet naar een xl zou moeten stappen. Maar tijdens het fietsen was hier niks meer van te merken, en zat het jack super comfortabel. Ik ben blij dat ik geen maatje groter heb gedaan.

Zodra de temperaturen rond de 10 graden gaan schommelen zal ik deze jas met veel plezier dragen.