Review Parentini Forte

De komende weken testen we de nieuwe collectie van Parentini. Natuurlijk keuren we hiermee een beetje het eigen vlees, maar er zit nu eenmaal een flink prijsverschil tussen de producten en het is wel goed om uit te leggen waar deze vandaan komt.
We beginnen met de goedkoopste broek uit de nieuwe collectie, de Forte. Met EUR 79,95 is dit het instapmodel van het Italiaanse merk Parentini. Maar mede dankzij de uitstekende Oro zeem voelt deze geen moment goedkoop aan.

Design
Aan het uiterlijk van deze broek vallen de uiteinde van de broekspijpen direct op. De zwart grijs Geblokte (gestreepte) grippers aan het uiteinde hebben hetzelfde patroon als de naam “Parentini”  op de zijkant. De broek maakt hiermee een mooie set met het grijze Piumo shirt, dat later in een review zal verschijnen. Toch is het ontwerp subtiel genoeg om verschillende shirts op de dragen. 

Parentini Forte

Pasvorm
De Forte heeft een relaxte pasvorm. Dit betekent hoofdzakelijk dat de banden over de schouder gemaakt zijn van extreem rekbaar materiaal. De meeste broeken van Parentini hebben een racefit. Hierin zitten de banden strak om je schouder, waardoor je lichaam automatisch in de gebogen fietshouding geholpen wordt. De Forte heeft dit dus niet, wat hem beter geschikt maakt voor de recreatieve fietser.
Daarnaast valt de broek wat hoger uit op de buik. Hierdoor hou je ook een goede aansluiting met je jersey als je even afstapt voor een kopje koffie met appeltaart.

Pasvorm
Ondanks dat het een Italiaans merk is, valt deze broek normaal. We raden je dan ook aan om deze broek in je normale confectiemaat te bestellen. Zelf ben ik met 1,92 een lange, en met zo’n 88 kilo helaas ook een vrij zware fietser, maar maat L zit me als gegoten.

Materiaal
De stof is gemaakt van 80% nylon en 20% Elastaan. Door deze samenstelling is de broek ontzettend rekbaar, en  sneldrogend. Zweet word snel afgevoerd, en het is antibacterieel waardoor je geen last hebt van nare luchtjes. De stof beschermt tegen schadelijke UV stralen, wat met de huidige Hollandse zomers geen overbodige luxe is. 

Gripper
Er zitten hele brede Grippers op de Forte. Het gehele gekleurde deel onderaan de pijp is een gripper. Hierdoor is het uitgesloten dat de broek tijdens het fietsen omhoog kruipt. Dit werkt in de praktijk erg goed. De gripper is bijna net zo elastisch als de rest van de broek, waardoor deze nooit kan knellen. Soms zijn de simpele oplossingen het beste.

Zeem
De zeem is waarschijnlijk het allerbelangrijkste onderdeel van de broek. Hier maakt de Forte het verschil met broeken in dezelfde prijsklasse. De Oro zeem is werkelijk buitengewoon goed. Parentini heeft drie verschillende zemen. De Oro is het instapmodel, daarboven komt de platino en daarboven de Diamante. Het verschil tussen de Oro en de platino is wat mij betreft minimaal. Op beide zemen kan ik zeer comfortabel een lange toertocht maken. De Oro heeft een goed stevig zitvlak, die weliswaar comfortabel is, maar je wel een heel goed contact met het zadel houdt. In het midden van het verstevigde deel loop een spleet die er voor zorgt dat de linker en rechter kant natuurlijk met je lichaam meebeweegt. Deze kwaliteit ben ik eerder nog niet tegengekomen bij broeken in dezelfde prijsklasse.

Parentini ORO

Conclusie
Parentini heeft met de Forte een geweldige broek gemaakt. Door de pasvorm van de broek richt hij zich op de wat meer recreatieve fietser die veel bewegingsvrijheid wil. Zelf zou ik daarom eerder kiezen voor de iets duurdere intenso. Hierbij is de pasvorm iets meer gericht op de houding op de fiets. Desalniettemin is de Forte dankzij de zeem heel goed geschikt voor lange fietstochten, en zit je er net zo gemakkelijk mee op het terras om het benodigde lichaamsvocht weer aan te vullen.