Kleding door de seizoenen heen

Met het dalen van het kwik, daalt ook vaak de motivatie om te fietsen. Sommige mensen verkiezen spinning of krachttraining boven de kou. Anderen sukkelen in winterslaap voor een maand of drie, onder het motto “rust is de meest onderschatte trainingsvorm”. En dat is zonde.
Interval en kracht passen heel goed in een winterschema, maar een lekkere lange duurtraining op een mooie winterse dag, hoort gewoon in je winterprogramma thuis.

In totaal zijn er slechts vier zaken waar de doorgewinterde fietser rekening mee te houden heeft. De winter is nat, glad, donker en koud. Dat laatste kan echter geen excuus zijn. Want tegen kou kun je je kleden. 

Fietskleding levert in de winter de belangrijkste bijdrage aan het fietsplezier. Tegelijkertijd is het volkomen zinloos om hier iemand over te adviseren. Kou is persoonlijk. In Siberië fietsen ze waarschijnlijk rond het vriespunt nog gewoon in korte broek, terwijl ze in de Sahara vanaf 25 graden de beenstukken aantrekken. Het blijft dus een kwestie van proberen wat voor jou werkt.

Mocht je deze winter voor het eerst willen buitenspelen op de fiets (en dat wil je!) dan moet je dus gaan shoppen. Maar welke kleding heb je nu echt nodig, en wanneer? Nadat ik vaker op de bestelknop geklikt heb dan mij lief is, zijn er een aantal kledingstukken die ik altijd weer uit de kast pak. Ik hoop met dit artikel te voorkomen dat je net als ik, met een kapitaal aan miskopen in de kast blijft zitten. De ongegeneerde sluikreclame die je tussendoor ziet staan, zijn dan ook mijn favoriete kledingstukken van onze site. 

 

Boven de 18 graden

Niet zeuren maar trappen! Ook laat in de herfst kan het kwik nog richting de 18 gaan. Je favoriete bibshort, mouwloos ondershirt en een willekeurige short sleeve jersey die goed bij je fiets kleurt. Mocht het weer twijfelachtig zijn kun je een dun regenjackje of windstoppertje meenemen, maar in praktijk zul je deze voornamelijk in je achterzak houden. De sokken zijn dun en mogen niet over de enkel komen (wielercode 6.2) Mocht je vroeg in de ochtend starten, dan kun je een paar armstukken en kniestukken aantrekken.

Tussen de 12 en de 18 graden 

De een fietst nog steeds in zomertenue, bij de ander is alleen het gezicht nog onbedekt. Ik kies voor optimale flexibiliteit, en ja, dat betekent dat je achterzakken soms aan het eind van een fietsrit helemaal uitpuilen. De bibshort blijft, maar de knieën worden bij mij wel afgedekt door kniewarmers of zelfs been stukken. Mijn benen oververhitten nu eenmaal niet snel, maar als mijn knieën te koud worden, krijg ik last. Het ondershirt krijgt korte mouwen, en over mijn jersey draag ik een Windvest (Onmisbaar in iedere kledingkast). Een paar armstukken zijn onmisbaar in deze tijd van het jaar.  De sokken maken plaats voor warmere thermosokken en onder de 16 graden gebruik ik een paar lichte handschoenen. Het regenjasje blijft ook hier in de achterzak.

Tussen de 8 en de 12 graden

Op dit punt beginnen sommige mensen af te haken. Maar hier is nog steeds geen enkele acceptabele reden voor. Vervang de kniestukken voor lange beenstukken. Het ondershirt wordt vervangen door een shirt van merino wol. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe goed merino wol het zweet afvoert en de temperatuur reguleert. Daarboven, mijn favoriete kledingstuk uit de wintercollectie, de Mossa. Wat mij betreft de beste jas op de markt. Winddicht, waterdicht en extreem vochtregulerend, zodat je niet snel oververhit. Schaf een paar goede winterhandschoenen en overschoenen aan. 

Tussen de -2 en de 8 graden

Nu begint het echt koud te worden en word het kaf van het koren gescheiden. Maar de lege fietspaden en schitterende vergezichten maken veel goed. Een lange broek en een winterjas zijn een must. Het ondershirt blijft merino wol, maar je kan een iets dikkere nemen Alle accessoires zijn inmiddels toegestaan. Dikke merino wollen sokken, dikke handschoenen en een goede Buff of helmmuts zodat je oren er niet afvriezen.  

Onder de -2 graden

Rust is de meest onderschatte trainingsvorm…. In alle eerlijkheid zit ik met deze temperaturen meestal op de Tacx.

Dat mensen vrolijker worden van bewegen, is door de wetenschap al lang aangetoond (iets met Serotonin en dopamine) Maar iedere fietser weet dat er een causaal verband bestaat tussen de buitentemperatuur, en de mate van voldoening waarmee je erna onder de douche stapt. Want je hebt het toch maar weer geflikt.