De shortsleeve Mossa van Parentini is waarschijnlijk het beste kledingstuk voor de herfst in mijn kast. Ik commute graag naar mijn werk. 36 kilometer heen, en meestal ook weer terug. (als ik geen energie meer over heb neem ik de kortere route met veel meer stoplichten terug) Het nadeel van de herfst is dan weer dat je feitelijk alle weertypes tegen kunt komen, en dat je ondanks de voorspelde zon, toch ineens een regenbui tegen kan komen. In de ochtend is het vaak nog fris en donker, 's middags schijnt de zon ineens en is het 18 graden met windkracht 6.
Een jas wordt in de middag al snel te warm, maar een shirt met een windvest is in de ochtend te koud. Kortom, je je wil je kleding net zo flexibel hebben als het weer.

De Parentini Mossa shortsleeve is gemaakt voor dit seizoen. We kunnen het niet genoeg benadrukken, de Mossa is wind- en waterdicht, echt wind- en waterdicht.
Maar het unieke van de Mossa is dat hij ondanks deze eigenschappen toch jouw lichaamswarmte perfect reguleert. Zo fiets ik de Jas rustig vanaf het vriespunt (met extra onderlagen) tot ergens rond de 14 graden.Maar als de temperaturen richting de 15 gaan wil ik geen jas meer, maar een shirt. De Mossa ss samen met een paar goede isolerende waterafstotende armstukken maakt je dan ineens extreem flexibel.


Omdat de jas en de SS exact hetzelfde zijn, kun je in deze combinatie blijven fietsen totdat je armstukken niet meer voldoende beschermen tegen de kou of regen. Ik ben van nature zeer goed geïsoleerd, en daarom trek ik een jas aan als de maximum temperatuur ergens rond de 12 a 13 graden dreigt te komen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Mijn collega bij Brakeaway fietst geloof ik tot 25 graden in de jas.Het enige verschil tussen de jas en de shortsleeve zijn de mouwen.

De Mossa zit strak om het lichaam, (zeker als je 1,92 bent, 95 kg en een L draagt), maar omdat de stof wat elastisch is voelt dit eigenlijk nooit beknellend. (nogmaals.. 1,92, 95, L) De Mossa hoort ook strak te zitten, pas als hij goed op je lichaam aansluit, reguleert hij jouw temperatuur optimaal. Er zit een extra flap aan de achterkant die je broek beschermt tegen opspattend water.
Zoals alle kleding van Parentini wordt ook de Mossa met de hand gemaakt in Italie. Je ziet dan ook direct dat de Mossa een kwaliteitsproduct is. Prachtig afgewerkt, met een Italiaans oog voor detail.