Review Parentini Vero Bibshort

De Parentini Vero Bibshort is een volledig nieuw ontworpen broek, met een nieuwe zeem en veel nieuwe technieken. Leuk natuurlijk, maar het gaat er uiteindelijk om hoe hij fietst. In dit blog vertellen we je eerst meer over de techniek achter de broek, en daarna delen we onze eigen ervaringen. 

Design
De Parentini Vero komt in een mooie two Tone uitvoering. De voor en achterkant zijn gitzwart, en de zijkanten een donker grijs. Op de zijkant van de broek staat de merknaam groot uitgevoerd in de kleuren van de Italiaanse vlag. Uiteraard is dit persoonlijk, maar ik vind het mooi gedaan. Aan de ene kant onderscheid dit de broek wel van de vele andere die er zijn, aan de andere kant... het is een broek. Onderscheidend ben je maar op Strava. Het Parentini logo staat op het rechterbeen en vlak boven de linkerbil. Op de achterkant van de benen zitten twee reflecterende strips. Tussen de bib's zit een groot mes rugpand. Breder dan de vorige modellen als de Tiger en de Shark. Wat mij betreft is dit geen voor- of achteruitgang. Ik zweet snel en veel, maar de stof blijft keurig droog en het zit heel comfortabel.

Parentini Vero Bib Short

Pasvorm
De Vero heeft een een racefit. Dit betekent dat de bretellen wat strak aanvoelen als je staat, maar eenmaal in fietshouding zit hij perfect. Dit effect is wel minder sterk dan bij de Shark, doordat ze een nieuwe techniek voor de bretellen zelf hebben gebruikt waardoor de bib soepeler is dan bij voorgaande modellen. Voor de koffie en appeltaart is dit zeker een vooruitgang. De maatvoering is vrij Europees voor een Italiaans bedrijf. Het model uit de foto is 1 meter 92, weegt 90... oke 93 kilo en draagt een L. 

Materiaal
Het materiaal bestaat voor 63% uit Nylon en 37% uit Elastaan. Het komt er op neer dat de stof als een tweede huid op je lichaam zit, zoals het hoort. De stof beid UV bescherming, is zeer sneldrogend en is licht van gewicht. Hierboven schreef ik al dat de bretellen een stuk soepeler zijn geworden, dit komt doordat ze nu met warmte zijn gelijmd, maar ze zijn ook een stuk breder dan in de vorige modellen. En ja, dat is wel echt een verbetering. 

 

 

Gripper
De uiteinde van de broek zijn laser gesneden, en hier is een brede siliconen grijper bevestigd. Ook deze zijn warmte gelijmd, en hierdoor is zowel de stof als de hechting zeer rekbaar. Dat is fijn voor mensen met echte fietsbenen. De brede siliconen grippers doen hun werk erg goed en houden de broek perfect op zijn plaats. 

 

 

Zeem
De zeem is het belangrijkste onderdeel van de broek. Parentini levert drie verschillende zemen. De Oro, Platina en de Diamante. De Vero bibshort heeft de Diamante. Een zeem die bij uitstek geschikt is voor comfort tijdens lange ritten. De zeem bestaat uit drie lagen. De bovenste laag bestaat uit een antibacteriele laag van Microvezel. De tweede laag bestaat uit schokabsorberende laag die de zitbeenderen beschermen. De derde laag bestaat uit een multipele schuim. Voor de maten tot L wordt deze in 8 millimeter dikte uitgevoerd, van L tot groter voert Parentini deze in 11mm dikte uit. Zo ervaar je hetzelfde comfort onafhankelijk van gewicht. 

Parentini Vero Bib short Zeem

Aan de manier waarop de zeem is genaaid, kun je goed zien dat dit handgemaakte kwaliteit is. Zodra je hem uit de verpakking haalt, is de stof gerimpeld. Wanneer je hem aantrekt, en op het zadel gaat zitten strekt de stof uit, waardoor hij perfect valt. Dit soort kleine details, krijg je machinaal niet voor elkaar. 

 

 

Ervaring
Tijdens het fietsen in de broek merk ik amper dat ik hem aan heb. De broek geeft support, daar waar je het verwacht, maar is ook comfortabel. Zelf moest ik wel even wennen aan de nieuwe zeem. Dit komt voornamelijk omdat hij dikker aanvoelt dan de vorige zemen. Ik hou van het contact met het zadel, en heb eigenlijk nooit last van pijn aan de zitbotten of andere zadelpijn gerelateerde klachten. De zeem is ook niet te dik voor me, ik kan nog wel eens het gevoel hebben dat ik een beetje stuiter op een te dikke zeem, dat heb ik hier niet. Het is puur de gewenning, omdat ik al jaren een andere zeem rij. 

Je merkt aan alles dat dit een broek van hoge kwaliteit is, van de manier waarop hij gestikt is (met de hand in Italië) tot de materialen die gebruikt zijn. 

Conclusie
Met de Vero heeft Parentini weer een absolute topbroek aangeleverd. De Vero zit kwa prijs in het hogere segment, maar is het waard. De grippers, de bretels en zeem maken deze broek gemaakt voor topprestaties, en lange, lange comfortabele ritten.